top-image_togforsinkelser_820x400

«Kjøreledningen har falt ned…»

Jeg tar ofte toget. Toget er en fin oppfinnelse. Det bråker ikke mye, er miljøvennlig og et behagelig fremkomstmiddel. Når det går. Men det er jo ikke alltid.

Noen ganger kommet ikke toget som det skal. Det kan være forsinket, hvilket som oftest er helt greit om det bare er noen få minutter. Litt mindre greit om det er tjue minutter eller mer. Eller om det blir innstilt. Det blir jo ikke vi reisende. Innstilt altså. Vi går isteden glipp av arbeidstid, avtaler og annet. Og opplever mye irritasjon.
Vi har tross alt valgt å kjøre tog istedenfor å bidra til de kroniske køene ut og inn av Oslo hver morgen og ettermiddag. Men selv forsinkelser i offentlig transport koster samfunnet årlig milliarder i tapt produktivitet. Man kan selvfølgelig bare passe på å være ute en halvtimes tid tidligere. Men den halvtimen du sparte i forrige uke, den finnes jo ikke lenger! Ingen har en ekstra halvtime om morgenen. Eller ettermiddagen.

Når et tog ikke dukker opp i det hele tatt kan man jo lure på hva det gjør isteden. Ofte får vi reisende høre over rustne høytaleranlegg, som Stalin ville misunt, at tog blir satt inn med tre istedenfor seks vogner. I rushtiden. Eller at det er signalfeil. Eller at den forbaskede, og evinnelige kjøreledningen har falt ned. Igjen.

For hva betyr egentlig alle disse feilmeldingene? Hva ligger bak og hva har skjedd når de uanfektet erklærer at toget er innstilt fordi kjøreledningen har falt ned?
Det er naturligvis bare hva vi, de reisende, får høre. Virkeligheten er en helt annen. Feilmeldingene er kun kode for helt andre hendelser. Her er et lite innblikk i noen av de vanligste:

“Toget er to til tre minutter forsinket”
Du tror kanskje det er fordi konduktøren måtte hjelpe noen på med en barnevogn, men det er ikke sant. Dette er den typiske unnskyldningen når togfører mangler partyblære og må ut og slå lens. Ombord på toget sier de alltid noe som “Vi har stoppet for å vente på klarsignal” mens det i virkeligheten er togfører som går foran toget og slår lens.

“Toget er ti minuttet forsinket”
Dette er oftest et resultat av nevnte togfører som har vært litt ivrig på vannflasken og må stoppe flere ganger for å slå lens. Alternativt er det fordi togfører har forsovet seg, ofte på grunn av en litt sen (og fuktig?) kveld.

Det er godt toget ikke har ratt.

“Toget er tjue minutter forsinket”
Tjue minutter forsinket. Da kommer det ofte en tilleggsforklaring. Eller en merkelig opplysning om hvor toget befinner seg nå. “Nå er toget på Hanaborg!” Folk flest gir jo blaffen i dette da de ikke kan gjøre noe med det uansett. Aller helst skulle det forb$&@ toget vært her nå!

Den virkelige årsaken, derimot, er at togføreren har gått ombord på feil tog og prøver å kjøre det i motsatt retning av lokomotivet i andre enden av togsettet. Det tar noen minutter før velmenende kollegaer klarer å geleide ham ombord på riktig tog.

“Toget er en time forsinket”
Gjelder sjelden i tettbygde strøk da neste tog i tabellen forlengst har gått og i praksis løst problemet.
Her har togfører glemt vakten sin fullstendig og har blitt tilkalt ved at kollega o.l. har vært hjemme hos togfører og røsket liv i ham, mulighens også hjulpet på med uniformen. Eller forresten, glem uniformen dersom det er dårlig tid. Det er jo ingen som ser togføreren. Men han må være såpass “våken” at han klarer myke starter og oppbremsinger.

“Toget går fra spor 1 og ikke spor 2”
Her er det togføreren som ikke er fullt så våken som han trodde og peiser på i feil spor. Lar seg heldigvis korrigere over høytaleren, og passasjerene trenger stort sett kun å snu seg 180 grader rundt.

“Passerende tog i spor nummer 1”
Her har togfører sovnet eller duppet av og fullstendig glemt å stoppe på en stasjon.

“Store forsinkelser på grunn av signalfeil”
Her er det riktignok signaler inne i bildet, men det er som regel mellom togledelsen og fagforeningen. Togledelsen har i hete ordlag prøvd å få den overtrøtte og halvfulle togføreren sparket fra stillingen, mens fagforeningen rasler med sine sabler. I det hele tatt er det mange signaler som gis i begge retninger her, men alt blir bare feil. Signalfeil.

“Forsinkelse på grunn av at kjøreledningen har falt ned”
Før du foreslår at noen bare limer fast den &¤% kjøreledningen en gang for alle må du vite at vi igjen snakker om kode for noe helt annet. Nå har forhandlingene mellom fagforening og togledelse stoppet opp fordi togføreren har forsvunnet og ingen vet hvor han har blitt av. Siden blir han oppdaget i en kjeller med en hvilepuls på 30 og sendes i all hast med ambulanse til nærmeste sykehus. Derav “kjøreledningen har falt ned.” Når han kommer til hektene igjen roer gemyttene seg og alle lover bot og bedring, og problemet er løst. For denne gang.

Hvorfor finnes det overhodet lokførere, eller togsjåfører eller hva de nå kalles? De som overvåker all togtrafikk har full oversikt over hvert eneste tog og dressin på alle sporene som finnes. At de da ikke samtidig fysisk fjernstyrer togene er jo bare helt hull i hodet. Kanskje de må ha noen som tilsynelatende kjører toget. For syns skyld? Det er jo ikke så togførerne kan kjøre hvor og når de vil. Det er jo stort sett gass og brems. De sitter jo bare der. Gass. Brems. Gass. Brems.

Ikke rart de drikker.

 

@NSB: Forklaring: Dette er ren satire. Jeg betaler fortsatt månedskort.

Thomas C. A. Brevik

Lesende, skrivende og fotograferende type med egne betraktninger siden for lenge siden.