Earth Hour noen?

Earth Hour-lanterner slippes over Cape Town, Sør Africa (Credit: Earth Hour)

Earth Hour noen? Det er den tiden på året der vi legger vekk vår kollektive miljøsamvittighet og skrur av lysene for én time. (Glem at stearinlysene er laget av parafin, et fossilt brennstoff.) Så lenge vi skrur av lysene vil verden på magisk vis bli bra igjen. Ikke sant?
FEIL! Dette er slacktivisme (http://bit.ly/GhQQe)!

Hensikten med Earth Hour er å “skape oppmerksomhet rundt behovet for handling for miljøendring”. Vel, vi er oppmerksomme, politikerne er det ikke. Å skru av lysene í én time, én eneste natt hvert år er meningsløst og endrer ingenting. Det er ingen kjapp løsning. Dersom du vil spare strøm, skåne miljøet, redde planeten, så må du endre dine egne vaner. Du, ikke politikerne.
Når folk endrer vanene sine vil politikerne følge etter (antakeligvis fordi de innerst inne også er mennesker).

Jeremy Clarksom fra Top Gear innrømmet at han skrudde på alle elektriske apparater i sitt hjem som en protest mot oppfatningen av Earth Hour-effekten, og hevdet at arrangementet ville ha liten eller ingen effekt på folks holdninger til miljøendringer.
Jeg er enig med Clarkson.

Dersom folk, de som står bak Earth Hour, de som orker å løfte musepekeren til Like-knappen på Earth Hours Facebook-side, om de bare hadde brukt dette engasjementet på å gjøre noe som virkelig hadde hjulpet? For å virkelig gjøre en forskjell må du få rumpestumpen din ut av stolen eller sofaen, og faktisk gjøre noe. I det minste gi ekte penger til noen som gidder. Her er noen forslag til ting du kan du gjøre, som samlet og på sikt vil gjøre jorda et bedre sted,  istedenfor å skru av lyset i én time:

  • Skru av unødvendige lys generelt, hele tiden, ikke bare i én time. Går du ut av et rom, skru av lyset der. Enkelt!
  • Gi en pengegave til en organisasjon som hjelper å gjøre verden til et bedre sted, uten å kreve noe tilbake, f.eks. Care, Røde Kors, SOS Barnebyer, etc. (Det utelukker alle religiøst motiverte “humanitære” organisasjoner.)
  • Sett deg inn i miljøpolitikken og engasjer deg der. Velg et politisk parti, eller en miljøorganisasjon! Samle underskrifter for å tvinge politikere til å reagere eller gjøre noe. DET har større påvirkning enn å skru av lyset i én time.
  • Ta en gjennomgang av matvanene og redusér mengden mat som du kaster. Det utgjør tonnevis og milliarder av kroner årlig. Det kan redusere behovet for å rasere natur for matproduksjon.
  • …og kjøp lokalt! Transport forurenser. Trenger du virkelig en biff fra Argentina, når en fra Oppland duger? Gjelder forøvrig alt, ikke bare mat.
  • Redusér søppelmengden din – papir, plast, søppel generelt. Hvor mye søppel produserer du i året tror du? Hvor blir det av?
  • Selg bilen! Eller én av dem. Ta mer kollektivt!
  • Energistyring av hjemmet, med senking av temperatur om natten. Bedre vinterisolasjon av vinduer, dører, etc.
  • Gjør nærmiljøet penere – plukk opp etter deg. Ta med en pose og plukk søppel i gaten din. Søppel avler søppel. Rene omgivelser inspirerer!
  • Et cetera. Du finner sikkert på noe mer vettugt enn å klikke en Facebook-knapp eller skru av en strømbryter én gang i året?

(Basert på et opprinnelig FB-notat, 25.03.2011 – en aktuell klassiker til glede for nye lesere…)
Foto: Earth Hour-lanterner slippes over Cape Town, Sør Africa (Credit: Earth Hour)

Thomas C. A. Brevik

Lesende, skrivende og fotograferende type med egne betraktninger siden for lenge siden.