Burkaer på vandring

burka_image-top
Det er ikke så ofte du ser de heldekkende burkaene selv i Oslo. Men noen ganger. Og én gang så jeg noe som må ha vært Oslos samlede burkagarde vandre gatelangs samtidig. Hadde de hatt sin årlige utflukt?

Dette var den tiden på året da avisene ikke gjorde annet enn å skrive om menn i 40-årskrisen som alle må sykle Birkebeineren. Da slo det meg. Det jeg så var intet annet enn burkabeineren…

Jeg rev til meg avisen fra en tilfeldig forbipasserende og bladde meg frem til jeg fant det jeg lette etter: Et dobbeltsidig oppslag om det nye fenomenet. Bildet viste akkurat det samme som jeg selv så på om jeg senket avisen. Hvem er egentlig disse burkabærerne? Jeg leste videre:

Når det årlige burkabeinerløpet går av stabelen er det litt av et skue der hundrevis av burkakledte damer peser seg ivei over Grønland. Det første året var løpet ikke annet enn fem burkadamer som skulle rekke en butikk på andre siden av Grønland før den stengte. Nå er burkabeinerløpet åpent for alle som ikler seg en burka. Men, for å ikke disse de damene som er naturlige brukere av burka vil alle andre deltakere måtte bruke egne burkaer med påmalte smil.

– Dette er et bra tiltak for alle de ekte burkadamene, som ellers har svært liten sjanse til å delta i noen form for sosiale eller sportslige arrangementer, uttalte leder for Burkaforeningen i Oslo, Amelia Isfaq. – Så lenge vi ikke blir gjort narr av er det bare morsomt at andre kan delta med burka. Kanskje det vil gjøre burkaen mer populær?

Men hva sier mennene deres?

– De vet ikke hvem som faktisk deltar. Hvordan kan de det? Så det er ganske trygt.

Ultraburken går i tillegg en ekstra runde over Tøyen, og skjer dagen før.

Thomas C. A. Brevik

Lesende, skrivende og fotograferende type med egne betraktninger siden for lenge siden.