top-image_deos_820x400

En fasade av deodoranter og lureri

Vi handler alle i butikken. Fordi vi trenger mat. Og ting. Og blir lurt.

Kvinner som går amok i en butikk der de har 40% rabatt.
Kvinner som går amok i en butikk der de har 40% rabatt.

Mange har avslørt de mange typer av lokketilbud som butikkene lurer deg med. Ofte av typen 40% avslag. Det første jeg tenker da er hva var førpris før de satte den ned. Og enda mer interessant: når ble førprisen satt? Fordi, doh, et gammelt salgstriks om du er butikk er først å sette opp prisen på en vare, for så å sette den ned.

Kanskje vil du bare sette ned prisen med 10% i en kampanjeperiode, men det er ikke en rabatt som får damesene til å rive til seg varene. Så derfor setter du opp prisen 10% et par uker i forveien. For så å sette den ned 20% (ikke bare 10%) og får en salgspris på 88. Ok, 12% reellt avslag, men damene går av skaftet. “Det er 20% salg!!!!!!!!!”.

Eller sett opp prisen med 50% på noen varer, og plassér dem litt skjult i butikken, så ikke så mange oppdager dem. Og etter et par uker kjører du 40% avslag. Nøyaktig 10% reell rabatt.
Jada, jada, sier du. Dette vet da alle, og det er strengt tatt ikke helt lov. Men dette er fortsatt utstrakt praksis. Og så er det jo 40%. DET ER JO NESTEN HALV PRIS JO!!!!

Vareprodusentene bruker også andre triks for å maksimere profitten. Som å redusere størrelsen på produktene uten å redusere prisen. Et såkalt klassisk triks. Sjokolader som krymper. Iskrempinner som blir mindre. Pizzaer. Etc. De tror vi ikke merker det, men det gjør vi. Problemet er bare at vi er late, så vi irriterer oss litt over det i butikken, men kjøper det likevel, og glemmer å gjøre noe med det når vi kommer hjem. Så blir vi vant til den nye, mindre størrelsen.

Er dette den smale sannheten om deodorantenes fremtid?
Er dette den smale sannheten om deodorantenes fremtid?

Her en dag skulle jeg kjøpe en deodorant. Men det var bare mulig å få kjøpt halve deodoranter. Halve flasken var jo borte. Her har altså produsentene i årevis redusert innholdet i deoflaskene ved å på snedig vis krympe deoflaskene, litt etter litt. Ser du flasken forfra ser den fin ut. Snur du den sidelengs mangler faktisk halvparten. De har en literpris på 3-400 kroner. Men å selge oss en hel flaske, det går ikke. Smertegrensen for deopris er rundt 40 kroner. Jeg betalte 32. De har litt å gå på før de krymper flasken ytterligere. En full flaske ville til sammenlikning koste 60-70 kroner. Og det går definitivt ikke. Det er jo også et utslag av grådighet å ta 400 kroner literen for en parfymert suppe du skal kline under armene. Hva er den reelle produksjonskostnaden egentlig?

– Hallo, det er deofabrikken, hva kan jeg hjelpe deg med.
– Hei, jeg lurer på hva som har skjedd med deodorantflaskene.
– Hva mener du? Er det tomt i butikken.
– Nei, men flaskene er jo bare halve.
– Er flaskene halvfulle?
– Nei, de er sikkert fulle nok i seg selv, men selve flaskene er jo halve. Snur du på en er det som om halve flasken mangler.
Stillhet i den andre enden.
– Det er slik de er designet.
– Men kunne de ikke være hele? Så hadde det vært plass til mer guffe?
– Flaskene er designet slik med vilje for blant annet å gi et bedre grep.
– Så dere stoler ikke på at folk vil takle å håndtere en hel flaske? Hva tror dere egentlig folk holder på med når de bruker deo som gjør at de ikke klarer å holde i en hel flaske?
– Vi har aldri fått klager på dette før. Flaskene selges etter innhold, ikke fasong. De inneholder 50 ml med det du kaller guffe.
– Gratulerer da. Deres første klage. Hvorfor kan dere ikke lage hele flasker, som da inneholder 100 ml deovæske isteden?
– Det ville rett og slett bli for dyrt for folk flest. Da ville en deodorant kostet 70 kroner.
– Men det er jo dere som produserer innholdet og bestemmer prisen. Hvor mye kan det egentlig koste å produsere deoguffe? Sett ned prisen så folk får råd til å bruke deo da?
– Du må ikke kjøpe deodorant om du ikke vil.
– Men jeg vil. Og jeg vil ha hele flasker. Og jeg synes dere er grådige som vil ta 70 kroner for en helflaske.
– Vi har som sagt ikke helflasker.
– Men du erkjenner at det er en grådighetskultur som har gjort at dere tar så mye for litt deodorant? Det er jo dyrere enn årganssprit! Og at det er grådighet som gjør at dere lager stadig mindre og mindre deoflasker på en så snikete måte at dere tror folk ikke oppdager at det snart ikke er mer flaske igjen. Bare en flaskefasade. Helt flat.
– Det er din mening.
– Ja, det er det. Men skjerp dere, ellers slutter jeg å bruke deodorant.
– Det er ditt valg.
– Ja, det er det. Og når jeg har sluttet med deodorant, så skal jeg komme ned og plage dere, og da skulle dere ønske at jeg hadde. Brukt deodorant altså.
*Klikk*

Thomas C. A. Brevik

Lesende, skrivende og fotograferende type med egne betraktninger siden for lenge siden.