top-image_min-nabo-er-en-alien_820x400

Min nabo er en alien

Jeg bor i en bikube for mennesker, også kalt blokk, og har som mange andre en nabo i etasjen over. Men til forskjell fra din nabo kommer hun i etasjen over meg fra en annen planet. Lydene derfra kan ikke beskrives med vanlig logikk. Med sine to klonedøtre og en xenomorphkatt er de sikkert en vanlig familie …på Betelgeuse V!

De som konstruerte blokken jeg bor i brukte eggekartonger som etasjeskillere. Sikkert fordi det var så mye billigere enn betong i 1984. Eller for at vi skal kunne høre alt som foregår i etasjen over. Bor du i blokk eller bygård må du naturligvis regne med å høre lyder fra de andre leilighetene, men dette er ufrivillig avlytting.

Jeg prøver å danne meg et bilde av hvordan naboene over meg egentlig ser ut. Jeg møter dem i trappen nå og da, men da har de forkledd seg så de ser ut som helt vanlige, blonde, norske bloggere. Men de lurer ikke meg! Når de er trygt inne i leiligheten kaster de forkledningene og har kanskje tentakler eller hover for alt jeg vet. Det kunne forklare mye av lydene.

Høye hæler. Klakk-klakk-klakk. Hvor mye gåing kan man gjøre i en forholdsvis liten leilighet? Tar de på seg klakk-klakk andre sko når de går inne? Er gulvet av lava eller noe? Er det en form for trening? De går hele tiden!

Jeg hører aldri vanlige lyder, som radio eller TV, eller prating. Isteden hører jeg daglig møbler som slepes vilkårlig rundt. Og ting som klaskes oppå hverandre. Det er aldri lyden av «sett den pent ned på bordet», men heller smellet av «kyl den hardt ned der!». Så, etter lang tids stillhet høres det ut som noen tar en stor krystallvase eller noe og slipper rett ned i gulvet. Jeg kan høre splintene trille. Men ikke noe påfølgende utbrudd med «Å neiii, den fine vasen!». Bare mer stillhet, akkurat som det var planlagt og helt vanlig å knuse noe sånn plutselig.

Når de ikke er hjemme begynner den fasongløse, pelskledde xenomorphen deres å lage lyd. Ustanselig prøver den å synge med en blanding av høyfrekvent uling og småhundyapping. I timevis. Kanskje den har forbud mot å synge når de andre er hjemme? For når de kommer hjem høres det ut som den prøver å stikke av ved å grave seg ned gjennom gulvet. Altså mitt tak, som jo er laget av eggekartonger. Det er bare snakk om tid. Jeg sitter klar med balltre.

En hyppig aktivitet er noe som høres ut som vann som helles ned i et kar. Det gjør de en del der oppe. Kan det rett og slett være lyden av vannlating? Det er i så fall den mest høylytte urinering jeg har hørt. Det blir litt for mye å ta del i. Noen ganger når jeg har besøk nede i min leilighet blir det en pause i praten når vi hører den øredøvende sildringen fra naboen over. Bare for å konstatere hva det er, for så å prøve å fortsette samtalen og late som ingenting. Det er ikke lett. Noen ganger må vi vente til sildringen er over.

Enda merkeligere og potensielt pinligere er lyden av den lille trampolinen de har installert i rommet over mitt soverom. Den brukes ikke ofte, men når den brukes er det alltid rundt midnatt. Da høres en intens og veldig hurtig trampolinestudsing. Det er ikke noe oppvarming, bare rett på, skoinkadoinkadoinkadoink. Men heldigvis aldri mer enn tre minutter. Jeg vet hva du tenker, men virkelig? Det er likevel ikke en lyd du har lyst å høre. På den annen side har jeg innimellom hørt hvesing og hosting i etterkant. Kanskje det er Jabba som var teleportert inn for anledningen?

Ikke bare er lydene fra naboene i etasjen over veldig høye, men nettopp fordi de er aliens er lydene så ulogiske at du legger ekstra godt merke til dem. I kombinasjon med en etasjeskiller laget av papp blir det mange merkelige og irriterende lydopplevelser.

Jeg hører faktisk en sjelden gang naboene på hver side, men på langt nær like godt som de over. En gang hørte jeg naboen vegg-i-vegg nøs, og jeg sa spontant «Prosit!». Etter et par sekunders stillhet hørte jeg et dempet «Takk!» gjennom veggen.

Med småfolk boende hos meg annenhver uke skjønner jeg nå at jeg også er en alien for naboen som bor under meg. Kanskje er jeg fra Cygnus X? Hvordan holder de ut?

 

Bonus: En video som tar helt av på internets beskriver akkurat hva naboene i etasjen over kunne ha drevet med. Om ikke forklaringen lå i at de som sagt er aliens. Mine naboer altså. Du skjønner hva jeg mener. Bare se «Everyone’s Upstairs Neighbor» du!

 

PS! Skapningene beskrevet i denne saken er fiktive, men baserer seg på «naboen over» fra flere steder jeg har opplevd.

Thomas C. A. Brevik

Lesende, skrivende og fotograferende type med egne betraktninger siden for lenge siden.